torsdag 16 september 2010

Språk och TAKK

Tredje gången på TAKK-kursen är avklarad. Jo, det är roligt. Vi lär oss. Vi försöker använda det. Anton tar vissa tecken, ibland väldigt intresserad, ibland inte alls.
Var hos logopeden i tisdags. Han är väldigt kommunikativ, använder språk och tecken. Vill berätta. Men har inte alla ljud. Talar längre meningar nu men är rätt svår att förstå eftersom konsonantljuden är få och gärna blir repetetiva. Öppna stavelser är lättare än slutna. Vi förstärker honom bra, tolkar honom fint men får gärna använda mer tecken. Tecken är viktigt för hans språk. Även dagis ska få gå kurs. Han trivs på dagis och är populär där. Favorit ljud har han, det är t d. Hon tycker att det fattas nån vokal med men det tycker inte vi.
Behandlingsplanen eller vår strategi nu är väl att han ska kommunicera massor, hela tiden helst. Han ska lära sig mer tecken och uppmuntras att använda dem. Vi ska gå hos logopeden varje vecka nu ett tag o köra med praxisalfabetet. Hon pratade om att bygga slingor o banor o gå på med nån pjäs eller så, som spel.
Det hon säger låter som det jag läst om verbal dyspraxi men det är inget hon sagt utan hon säger att han är språkförsenad. Vi har väl inte direkt efterfrågat nån diagnos heller...
Senare kommer vi att få lite hemläxor mellan gångerna på det som vi ser fungerar, för att nöta. 5 min dagligen. Läsa läsa läsa. Lyssna. Berätta.
Hon vill börja med läppljud, nu till en början ser hon k o g som överkurs och sch/sj är total överkurs.
Så vilka ljud bildar man med läpparna o så en vokal på det?
Vokalerna kan delas upp i främre (i, y, långt u, e, ä), centrala (bl a ö-ljud, kort u, kort a) och bakre (o, å, långt a) vokaler.
B F M P V -läppljud (det som vi ska öva i första hand)
C/S D J L N R T - centrala ljud (hans favoriter bortsett från R då som är överkurs såklart, även en del av dessa behöver övas o det är väl kanske mest där man eg ska börja det borde väl vara lättast för honom.
G H K - bakre ljud (överkurs just nu, H är nåt mellanting, mer ett halsljud...)

Vad kan han då? bi, jaa, mu, bö, di, da, ma är väl det som jag utan vidare kommer på som han säger obehindrat.

Så som jag ser det då, lättast borde då vara en central konsonant plus central vokal som du/la/ja/na/ta. Ska se om jag lyckas skriva ut praxisalfabetet själv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar