måndag 14 juni 2010

Språk

Har diskuterat teckenspråket (som stöd) i familjen o vi är överens om tveksamheten till att ge honom utvägar/latvägar... för när han väl försöker härma så KAN han ju. Sen kommer det ordet i fortsättningen ändå. Vi har ju gett honom tecken för tex båt, bok och mjölk. O de försöker han inte ens att säga. Mjött kack har han sagt nu sen i torsdags för då berättade han att Jäjä (Adam) hade sagt så på dagis... :) Men ändå föredras tecknet när han vill ha... Båt o bok får jag honom inte att försöka på. Traktor o lastbil kom på studenten.. nu är de Tattoo mest hela tiden.

Känns fel att ge honom genvägar... känns inte som att det gynnar det talade språket alls (som hon ju hävdar) utan tvärtom. Ska försöka jobba med honom i sommar o ge honom mycket egen tid med en av oss, eftersom vi ju upplever att Ida har svårt att låta honom försöka, hon vill såå gärna "hjälpa till". Känns som att det är väldigt teckenfokuserat när vi är där... en del ljud får hon ju honom att härma o säga men ... jag efterlyste lite kombinationer (eftersom jag märker att han har svårt med det) men det tyckte hon inte nu. Kanske till hösten.... Men orka. Hur länge ska vi springa där?! Lite less på det nu.

Förstår inte det hon gör heller riktigt, hon har gjort samma grej eller varianter på samma nu senaste typ 5 gångerna... vad ska de leda till, när är hon nöjd, så vi kan gå vidare, vad är nästa steg? Ett bra tips hade hon, men det hade jag tänkt göra ändå. Bilder så man kan berätta till... om en dag eller nåt man gjort... Jaja, ska jobba på här över semestern o så, så får vi se.

Var hur som helst till bibblan igår ju o lånade lite ur äppelhyllan, tecken som stöd. Men det fanns mest småbarnsböcker som Totte o så, får väl se vad han gillar det. Ska försöka leta på memoryt som vi gjorde i julas, just nu hittar jag det inte. Men det är ju kända bilder att öva på.

Satt o läste lite låneböcker för barnen i går kväll o han lyssnar bra.

Nya ord (som jag kommer på såhär...)
mjött
tato
aabil

Man kanske ska ta o förfölja honom med blocket... Gissar att ordförrådet är uppe runt 100 nu i alla fall. 4 ordsmeningar förekommer, 3 ords är standard. Att binda samman längre meningar är svårt när man inte har småord för att skapa bisatser... Hur långa meningar pratar vi i mest?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar