tisdag 15 maj 2012

Anton

Ja, det händer lite när man går från 5 åring till dryga 6 år på inga uppdateringar.
Han fick en dator till sin stora förvåning och glädje när han fyllde 6. Den gillar han skarpt, det tittas mycket på youtube, på div leksaker han vill ha på filmklipp på lego mm mm mm. Han bygger mycket med lego och tåg- och bilbana. Även plusplus och andra byggbara grejer går hem. Det är roligt att vara ute och han har mycket spring i benen. Eftersom de är ute så mycket hela dagarna på dagis är han trött på det när vi kommer hem på em och då vill han gärna vara inne och pyssla lite. Maj har varit jobbig för honom eftersom det varit så extrema pollenhalter, vi har fått ge tabletter i år eftersom snuva var det värsta problemet. Har fungerat över förväntan att ta dem.
Han sa att han skulle börja med grönsaker när han fyllde 6 men det har vi inte sett än.... Vi pratade om det på utvecklingssamtalet i förra veckan o sen påstår han att han ätit en grönsak på dagis... gurka visst. Vi får se. Vi erbjuder men pressar honom inte så mycket om det.

Språket flyter och han bubblar på massor, nu får man be honom vara tyst så man själv får prata lite också. Turtagning. Det är så mycket han vill berätta. Vi har haft behandlingsperiod under både höst och vår hos logopeden under året. Nu senast jobbade vi med /l/ som till stora delar har kommit helt av sig själv men han var inte så medveten om vad han gjorde tydligen för det gick inte att gå vidare därifrån.

I nuläget är det endast de bakre gomljuden som helt saknas /K/G/ vill säga. Där är det mest lite dåligt självförtroende som får honom att inte vilja försöka, det går inte, jag kan inte.... Uppmuntran på det. Visa utan att pressa på. Vi övar på att lyssna efter ljuden när humöret är lämpligt och kommer testa göra nån gång ibland för att se om han mognar. Till hösten blir det ett avstämningsbesök med bedömning och sen lämnar hon över till skolans talpedagog som kommer jobba med Anton under skoltid. Hon hyser dock inga som helst tvivel om att det kommer att bli bra. Han är bara en "late talker". Grammatiskt är det inga problem och inga problem med förståelse eller annat heller. Att /R/ inte riktigt finns heller är normalt för åldern och där tror jag att vi är rätt så nära att det kommer, tycker att jag hör det ibland... förut var det ett tydligt J nu mer ett mycket tjockt L, när han får till det.
Förut sa han Katt rent, men nu blir det tatt. Vet inte varför, han har kanske blivit medveten om hur det låter och att han inte kan det ljudet... så då försöker han inte... svårt.

Kompisar är viktigt. Oliver som varit bästisen kommer i höst att gå på en annan skola eftersom de flyttat. Så vi har försökt att styra över honom lite till även andra kompisar. Det har fungerat på dagis med. De som flitigast leker är Adam och Viktor, men på dagis hör vi att även Oli och Svante är med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar