onsdag 11 mars 2009

Antons språk

För ett par veckor sen pratade dagis personal med mig om kontakt med specialpedagog ang Antons språk o hur vi ska hjälpa honom utvecklas. Jag sa ok, och specialpedagogen var o observerade förra torsdagen. Igår hade vi ett möte, jag, specialpedagogen och Antons ansvariga pedagog. Vi kom fram till att vi ska göra lite munmotorikövningar på lek o bus. Han är ju inte så förtjust i att härma så vi får väl se.. vi försöker. Så tyckte hon att vi ska fortsätta förstärka språket som vi gör och gärna stödteckna också.

Hon skulle ta kontakt med BVC för remiss till logoped. Och idag ringde BVC upp mig för att berätta att hon skickat remissen idag.

Funderade över vad han eg säger på riktigt... hon frågade hur många ord han säger... ingen aning. Han har börjat ljuda mer nu senaste tiden, låter mer. Mest rappakalja men han är inte tyst. Han räknar med spåkmelodi o satser men utan riktiga ord.

pappa
hee (-j)
dää ( ialla möjliga tonfall)
oo! (många betydelser, tex skorpa, sko)
möö (väldigt mjukt, mjölk/smör)
JAJA (kom hit! typ... Ida/mamma!!)
itte där (sitta där/sätt dig där!)
a!/mm (=ja, nytt sen nån v)
sichks (fisk också nytt)
åå (tåg, båt)
ii (bil)
keckee (packet, nytt sen födelsedagen)
titte pii (titta film)
ojoj
ajaj
oot dää (ont där)
gack (tack)
ääh (typ här/varsågod)
ovvovv (hund voffvoff många djur säger så..)
sss (..låter ormen/ljus)

Som pedagogen sa så tyckte hon det var tungmotorik han behövde eftersom hon tyckte att han leker med tungan som om han letar ljud... men när jag tittar på vad han säger så är det läppmotoriken som saknas mer... b/f .. kombinationen kanske för att få längre ord än enstaviga.
b f l n r u å ö ...är ljud som saknas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar